lokaal

we kunnen onze voedselsystemen (weer) lokaal organiseren

het aantal voedselkilometers kan minder
75% van het voedsel dat wij in Nederland produceren gaat naar het buitenland. Omgekeerd komt 75% van wat wij eten uit het buitenland. De ingrediĆ«nten van het voedsel op ons bord hebben gemiddeld zo’n 30.000 km gereisd.
Dat is uiteraard niet duurzaam. Maar ook niet nodig.
Want het grootste deel van het eten dat we nu van ver halen kan prima lokaal worden geteeld en geproduceerd.

de ketens kunnen korter
Ons voedsel beweegt zich nu door een lange keten. De afstand van de producent (de boer) tot de consument is daardoor veel te groot geworden. Het gevolg is dat we als consument de binding met ons eten zijn kwijtgeraakt.
Die binding kunnen we herstellen door de ketens weer korter te maken. Concreet betekent dat: ons eten betrekken rechtstreeks bij degene die het verbouwt of maakt. Of bij winkels en restaurants die het weer rechtstreeks van de producent kopen.

boeren kunnen een eerlijk inkomen verdienen
Het internationale voedselsysteem en de lange ketens zijn niet goed voor de boeren. Zij staan het verst van de eindconsument en krijgen daardoor doorgaans de laagste marge. Terwijl hun investeringen en de risico’s die ze lopen gigantisch zijn.
Lokale voedselsystemen en korte ketens bieden boeren en ambachtelijke voedselproducenten een perspectief op een eerlijker inkomen. Ze krijgen een hogere prijs voor hun product, zijn minder afhankelijk van machtige afnemers en bouwen directe klantrelaties op.

kijk hier voor toffe initiatieven die ons voedselsyteem lokaler maken